Uttalelse fra årsmøte til Nettverk fjord- og kystkommuner:

Statens kjøp av transporttjenester må styrke bo og arbeidsmarkedsregionene langs kysten

Kystrutetilbudet og FOT-rutene er en viktig del av et helhetlig transporttilbud til innbyggere og næringsliv langs kysten. Nettverk fjord- og kystkommuner (NFKK) mener at dagens innretning av avtalene ikke sikrer et tilfredsstillende tilbud til for innbyggere og næringsliv langs kysten.

Samferdselsdepartementet har igangsatt arbeidet med forberedelser til ny konkurranse om drift av kystruten etter 2030, og utredning av hvordan man kan legge til rette for et best mulig flyrutetilbud i hele landet til en overkommelig pris. Utredningen skal ferdigstilles før sommeren.

Nytt kystruteanbud

Statens kjøp av transporttjenester langs norskekysten skal sikre et tilfredsstillende kystrutetilbud for passasjerer som reiser lokalt, regionalt og mellom angitte anløpssteder, og et tilfredsstillende godstilbud langs kysten nord for Tromsø. Tjenesten er av stor betydning og for en del av kystsamfunnene er kystruten en bærebjelke som bidrar til å sikre transportmuligheter.

Slik avtalen er innrettet i dag skaper den utfordringer for både innbyggere og næringslivet langs kysten. Innbyggere og næringsliv opplever at cruiseturister prioriteres framfor distansereisende og godstransport. Mange distansereisende opplever at det er fullt når de skal bestille sin reise og at dagens prisstruktur for å reise mellom havner er for høye. Dette gjelder særlig ved avstander der det er behov for lugar.

Videre oppleves det at operatørene nedprioriterer godstransporten. Dette kommer blant annet til uttrykk gjennom at skip kommer sent og ikke kan ta imot last eller bare deler av last som er klargjort. Andre ganger sløyfes anløp i sin helhet. Men næringslivet trenger forutsigbarhet. Daglige avganger og et stabilt rutetilbud er helt avgjørende dersom næringslivet skal kunne stole på tilbudet og benytte det. Regelmessige anløp sikrer at produkter, som fisk, kan nå markedene raskt og til riktig tid. Det er avgjørende for å opprettholde høy verdi, kvalitet og redusere svinn. I tillegg må operatøren ha tilstrekkelig lastekapasiteter til ulike varer.  Det skal ikke store avvikt til før næringslivet må se seg etter andre transportalternativer.

Det er viktig å være bevisst at benyttet kapasitet ikke er det samme som behov. I dag må mange distansereisende og mye gods søke andre transportmuligheter for å dekke sine behov pga. manglende prioritet.  Hadde kystruten vært forutsigbar og hatt tilstrekkelig kapasitet, ville større deler av næringslivet benyttet tilbudet.

Vi har forståelse for at turister er en viktig inntektskilde for operatører og aktører på land, men det må ikke gå på bekostning av det viktige tilbudet til innbyggere og næringstransporten langs kysten.

NFKK mener at en ny konkurranse om drift av kystruten etter 2030 må sikre at transportbehovene til innbyggere og næringsliv langs kysten i større grad ivaretas enn i dagens avtale.

 Evaluering av FOT-rutene

FOT-rutene er viktig for innbyggere og næringsliv langs kysten, og sikrer et tilfredsstillende flyrutetilbud i områder der det ikke er markedsgrunnlag for kommersiell flyrutedrift.

FOT-rutene velges ut på bakgrunn av et sett med kriterier få til et mest mulig rettferdig og behovstilpasset flyrutetilbud i Nord-Norge og på Vestlandet. Kriterier som tilgang til hovedstad, stamruteflyplass, universitetssykehus og utvide helsetilbud og fylkesadministrasjon er med i grunnlaget for utformingen av gjeldende flyrutetilbud.

Et regelmessig og konkurransedyktig flytilbud er viktig for lokalsamfunn og næringsliv. Dagens FOT-ruteavtaler har gjort det billigere å reise, men tilbudet har endret seg betydelige. Innenfor flere ruteområder har passasjerene fått et vesentlig dårligere flytilbud.

Innretningen av prismodell medfører at setekapasiteten fylles opp av turister fremfor innbyggere som skal bevege seg langs kysten. Det er blant annet blitt attraktivt for reisebyråer å kjøpe opp setekapasitet lang tid før avgang, noe som resulterer i at næringsliv, pasienter og folk som har behov for å bestille billetter kort tid før avgang, ikke får plass ombord.

NFKK krever at FOT-rutene i langt større grad må utformes på innbyggernes og næringslivet sine premisser. Flytilbudet må være forutsigbart, tilgjengelig og tilpasset reelle behov for innbyggere og næringsliv. Staten må ta ansvar for at FOT-ordningen ikke uthules, men styrkes som det den skal være: et virkemiddel for levende kystsamfunn.

Last ned uttalelsen her… 

Foto: robin mikalsen / Unsplash