I år betaler Havbruksfondet ut mer enn noen gang før. 3,7 milliarder kroner er fordelt på 143 kommuner, og hele 3 milliarder av disse går til medlemskommuner i NFKK.

De rekordstore utbetalingene skyldes både at fondet har hatt økte inntekter, og at fordelingsnøkkelen mellom stat og kommune er endret.

– NFKK er stolte over å ha bidratt til at kommuner langs hele kysten vår får utbetalt over 3,7 milliarder kroner fra Havbruksfondet. Det sier nettverkets leder Amund Hellesø, som er ordfører i Nærøysund kommune.

– Våre medlemskommuner legger hver dag til rette for at Norges største eksportnæring etter oljen, utvikler seg på en bærekraftig måte. Størrelsen på utbetalingene gjenspeiler verdiskapningen som disse kystsamfunnene bidrar med til felleskapet.

– Vi er svært glade for at regjeringen økte kommunenes andel i 2022. Dette, som også er et resultat av NFKKs arbeid, har økt kommunenes andel av Havbruksfondet fra 40 til 55 prosent.

Regjeringen lyttet

Statsrådene skal ha ros for å ha vært lydhøre for budskapene til NFKK og andre som har jobbet for å få til en endring.

– Regjeringen har hele tiden sagt at vertskommunene skal komme bedre ut etter at vi innførte grunnrenteskatt på havbruk. Resultatet er at kommunene får mer penger til å tilby velferdstjenester for sine innbyggere, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap).

– Vi har hele veien vært tydelige på at vi skal sørge for at lokalsamfunnene langs kysten sitter igjen med mer av gevinsten når de stiller naturressursene sine til disposisjon for oppdrettsnæringa. Nå ser vi resultatet av det, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Det er Fiskeridirektoratet som gjennomfører utbetalingen. Dette vil skje så fort som mulig, og sannsynligvis i løpet av oktober.

Fakta om fondet

  • Havbruksfondet er et sett fordelingsnøkler som fordeler inntekter fra oppdrettsnæringen til kommunene og fylkeskommunene som er «vertskap» for oppdrettsvirksomheten.
  • Fondet får 55 prosent av inntektene for salg av nye oppdrettstillatelser, samt hele produksjonsavgiften på fisk.
  • En del av kommunenes andel går til kommuner som har klarert areal for oppdrett i 2023 til 2025.
  • Siden oppstarten i 2017 har kommuner og fylkeskommuner med fiskeoppdrett fått utbetalt 15,7 milliarder kroner.

Kilde: NRK

Bilde: styreleder Amund Hellesø er ordfører i Nærøysund kommune. Foto: Nærøysund kommune